Lös fuktproblem för gott med Dens 3 Spärrskikt

Fuktproblem dyker inte bara upp i äldre hus, det kan också bli problem med fukt i nybyggda fastigheter. Hur påverkar fukt inomhusklimatet och vad kan du göra för att undvika fuktproblem?

I äldre hus är orsaken ofta dålig ventilation och hög luftfuktighet. Fukten i luften kondenserar på kalla ytor som väggen i en krypgrund eller ett oisolerat tak på vinden. Fukt kan naturligtvis också läcka in. Taket kan vara trasigt, fasaden otät eller så finns det sprickor i grunden.

Fuktproblem i nybyggen beror ofta på att byggmaterial inte fått torka ut ordentligt innan ytskikt installeras. Med ett pressat tidsschema kan det vara svårt att ta den tid som behövs för att nå rekommenderad relativ furktighet för materall som torkar långsamt.

Oavsett vad orsaken är, kan Dens 3 Spärrskikt vara lösningen på dina fuktproblem.

fuktproblem_ikon

Fuktproblem kan orsaka ett ohälsosamt inomhusklimat

Många associerar fuktproblem med mögel och röta, men fukt kan ge upphov till en rad olika problem. I en fuktig miljö kan byggnadsmaterial börja avge ämnen som vi inte mår bra av. Dels kan emissionen bli kraftigare, dels kan kombinationen av material och fukt bilda nya ämnen. Ett exempel på det är mattlim som förtvålas. Andra exempel är kemiska ämnen som bildas när mögel växer på trä eller mineralull som utsöndrar illaluktande aldehyder.

En längre tids fuktproblem i en fastighet kan leda till ospecifik byggnadsrelaterad ohälsa (OBO). Du kan läsa mer om fuktproblem och sjuka hus här.

Fuktproblem när du bygger

I byggprojekt kan fuktproblem vara en bromskloss. Betong innehåller mycket fukt och torkar långsamt. Det ger långa ledtider innan man kan gå vidare med ytskikt. De flesta limmer som används vid mattläggning kräver att den relativa fuktigheten i betongen är lägre än 85 %. Många trägolvstillverkare rekommenderar att underlaget har en relativ fukthalt under 65 %.

Ofta är tidsramarna vid nybyggnation snäva. Betongen hinner helt enkelt inte torka tillräckligt innan det är dags att installera ytskikten.

Otrevliga lukter kan komma från fuktproblem

Dålig lukt kan göra det outhärdligt att vara i en lokal. Många emissioner är inte bara skadliga rent fysiskt, de kan också lukta otrevligt.

Alla som varit i en rökskadad lokal vet att röklukten inte går att tvätta eller vädra bort. Rök från cigaretter, mögel och kontamination från tidigare verksamheter – tänk fiskfabrik – kan orsaka lukter som är mycket svåra att bli av med.

Tyvärr räcker det inte att tapetsera och måla om, eftersom färg och tapeter aldrig kan bli helt täta. Efter en tid kommer lukter som satt sig i stommen, att tränga igenom igen.

Åtgärda fuktproblem med en och samma lösning

DENS 3 Spärrskikt kan förhindra att fukt påverkar inomhusklimatet negativt. Genom att lägga spärrskiktet på golv, väggar eller tak, får du en spärr som är tät ner på atomnivå.

Z-värdet för DENS 3 Spärrskikt är 60 miljoner s/m (ånggenomgångsmotstånd s/m). Det betyder att spärrskiktet i princip är ogenomträngligt för vattenmolekyler och andra ämnen. Detaljerad infromation hittar du i rapporten från RISE.

På byggen går det bra att lägga DENS 3 Spärrskikt som en barriär mellan stomme och ytskikt. Då kan du installera ytskikt även om betongen inte har nått den rekommenderade relativa fuktigheten. Konkret betyder det att du kan korta ledtiderna i projektet.

Vill du veta mer hur Dens 3 Spärrskikt hjälper dig att lösa dina fuktproblem en gång för alla? Hör av dig till oss så svarar vi på dina frågor!